Nieuws

Schuldhulpmaatje heet voortaan BudgetBuddy Zutphen

De stichting Schuldhulpmaatje gaat verder als BudgetBuddy Zutphen. Coördinator Gidie Ritzerveld en wethouder Eva Boswinkel hebben dat vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een minisymposium in Warnsveld, waarmee de stichting haar tienjarig bestaan vierde.

Lees meer over het stuk op de website


Diep in de schulden? Gidie (64) en zijn team staan voor je klaar: ‘Het kan iedereen overkomen’


De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Hoe kunnen we in deze dure tijden nog een beetje leuk – lees voordelig – boodschappen doen? Gidie Ritzerveld (64) uit Zutphen helpt mensen met problematische schulden. ,,Financiële problemen kunnen iedereen overkomen.”


Lees meer over het stuk in de Stentor
Project over geld met jongeren

Tussen oktober en december hebben leerlingen van jaar 2 en 3 van het Kompaan College in Zutphen in samenwerking met Schuldhulpmaatje Zutphen een project over geld gedaan. Na een introductieles over geld en jongeren zijn de leerlingen zelf aan de slag gegaan met verschillende themas. Het resultaat van jaar 2: posters over geld en (prototypes) spellen over geld.


Perspectief Zutphen en Schuldhulpmaatje Zutphen slaan handen ineen

ZUTPHEN - Wie financiële zorgen heeft, kan vaak wel wat hulp gebruiken. Zowel welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen als Schuldhulpmaatje Zutphen bieden ondersteuning aan mensen met financiële problemen. Vanaf 1 februari gaan beide organisaties nauwer samenwerken. Dit heeft als gevolg dat de vrijwilligers van Perspectief overgaan naar Schuldhulpmaatje. 

Coördinator Gidie Ritzerveld van Schuldhulpmaatje is blij met de nauwere samenwerking met Perspectief: “Wij werken al jaren goed samen met Perspectief. In de ondersteuning is het van grote meerwaarde dat we nog kortere lijnen hebben met Perspectief. Dat brengen de nieuwe vrijwilligers mee.” 

“Een mooie stap in de samenwerking,” geeft Ilona Koops, manager sociaal werk bij Perspectief, aan. “Tot nu toe had elk sociaal wijkteam van Perspectief een aantal vrijwilligers die mensen met financiële problemen praktisch ondersteunde. Ook Schuldhulpmaatje biedt hulp met vrijwilligers. Het is logischer om vrijwillige ondersteuning bij één organisatie te beleggen.”

Wie doet wat
Voor praktische hulp bij het op orde brengen van de financiën kunnen mensen terecht bij Schuldhulpmaatje. Soms is er meer hulp nodig. In dat geval kunnen mensen een beroep doen op Perspectief. En als er een professional én een vrijwilliger nodig is, is dat snel geregeld, omdat beide organisaties korte lijnen hebben.

Hulp nodig?
Neem dan contact op met Gidie Ritzerveld van Schuldhulpmaatje Zutphen: 06-83039005 of gidie.schuldhulpmaatje@gmail.com. Of met Perspectief Zutphen: 0575-519613 of info@perspectiefzutphen.nl.


Artikel in het CONTACT 

Ondersteunend coördinator Jolanda Hogenkamp voor de ingang van de Eekschuur, een plek waar SchuldHulpMaatje geregeld samenkomt. Foto: Meike Wesselink

SchuldHulpMaatje zoekt maatjes

ZUTPHEN - Steeds meer mensen zoeken hulp bij het regelen van hun financiën. Het Hollandse systeem met belastingen, toeslagen, verzekeringen en aftrekposten is dan ook allesbehalve eenvoudig. SchuldHulpMaatje Zutphen helpt inwoners bij het inzichtelijk maken van hun financiële wirwar. Vanwege het groeiend aantal aanvragen, is de organisatie op zoek naar nieuwe maatjes. 

Een financieel expert hoef je niet te zijn maar een beetje begrijpen hoe het in Nederland werkt is wel een pre. “We zijn echt op zoek naar mensenmensen die het leuk vinden om anderen te helpen”, legt ondersteunend coördinator Jolanda Hogenkamp uit. Zelf werkte Jolanda jarenlang in het buitenland voor de NAVO en gaf ze taallessen via het COA. “Met de nieuwe inburgeringswet ondersteunen we de gemeente dit jaar met het begeleiden van statushouders. Het is de bedoeling dat de nieuwe Nederlanders worden ontzorgd. Gemeente Zutphen betaalt in eerste instantie de vaste lasten van statushouders en wij zorgen voor educatie en ondersteuning. We willen dat het liefst zo modulair mogelijk aanpakken om zoveel mogelijk verschillende doelgroepen te kunnen ondersteunen.”

SchuldHulpMaatje is een gemakkelijk aanspreekpunt. Niet alleen voor statushouders, iedereen die vragen heeft over financiën kan bij SchuldHulpMaatje terecht. Jolanda: “We zijn redelijk op de hoogte van de ins en outs en kunnen daarom goed ondersteunen. We hebben nauw contact met Gemeente Zutphen en zijn bijvoorbeeld ook op de hoogte van de energietoeslag waarover eind deze maand meer bekend wordt. Ook kleine ondernemers die zich sinds kort kunnen melden bij de gemeente kunnen we helpen met schuldhulpverlening en niet te vergeten jongeren die door de torenhoge huizenprijzen nu ook sneller in de problemen komen.”

De term SchuldHulpMaatje is wellicht wat ongelukkig gevonden want het suggereert dat mensen al behoorlijk in de problemen zitten, willen ze zich kunnen wenden tot de organisatie. Dat is niet het geval. Ook met kleine problemen of eenvoudige vragen kun je bij SchuldHulpMaatje terecht. Door nieuwe Nederlanders tijdig door het complexe financiële systeem te begeleiden, wordt juist voorkomen dat statushouders in de problemen geraken. SchuldHulpMaatje werkt dus preventief. “Ook op scholen geven we educatie. We hebben juist met het Kompaan een project afgerond over geld met leerlingen uit het tweede jaar. Deze leerlingen gaan we verder begeleiden in leerjaar drie. Zo zit er ook een continuïteit in het leren omgaan met geld. Er is ontzettend veel leuk lesmateriaal over geld. We kunnen scholen daarbij heel aardig ondersteunen.”

Volgend jaar bestaat SchuldHulpMaatje tien jaar. Gidy Ritzerveld bracht het landelijke concept naar Zutphen. De organisatie beschikt inmiddels over 35 maatjes maar wil dus graag uitbreiden. “We hebben een nieuwe website en Instagram-pagina en zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om de content bij te houden. Ook daar kunnen we dus nog wat ondersteuning in gebruiken. Daarnaast starten we met een Whatsapp-account waar mensen eenvoudig online hun vragen kunnen stellen.”Mensen staan meestal niet vooraan als ze in de problemen komen. Met deze service hopen we daarom de drempel enigszins te verlagen.” 


Item over samenwerking Schuldhulpmaatje en het Plein